Omgeving

Sevilla

De Andalusische hoofdstad is de plek bij uitstek voor wie houdt van uitbundige vreugde en historische rijkdom, maar ook van religieus dualisme. In elk seizoen kan je er van genieten: in de lente wanneer de oranjebloesems geuren en opeenvolgend de Semana Santa (goede week) en de Feria de Abril (aprilkermis) onder een heerlijke lentezon gevierd worden, in de zomer wanneer de talrijke parken en historische gebouwen koelte bieden, in de herfst wanneer de stranden leeg lopen, in de winter wanneer de temperaturen heel zacht zijn.

Sevilla, de patio van Andalucía, waar ooit moren, joden en christenen vreedzaam en harmonieus samen leefden, van waar Christoffel Columbus en Amerigo Vespucci vertrokken op zoek naar de nieuwe wereld, stad van Carmen en Figaro.

Sevilla, hoofdstad van de flamenco, waar de zuiverheid en de kracht van de trotse en tragische Andaloesische ziel tot uiting komt. Maar ook de stad van de lichtvoetigere sevillana’s, van de talrijke tapa-bars, van de gezellige drukte rond de stierengevechten in de arena van de Real Maestranza.

“Quien no vio Sevilla, no vio maravilla” (Wie Sevilla niet heeft gezien, heeft ook de schoonheid niet gezien). Een opsomming bieden van alle bezienswaardigheden is onbegonnen werk en daarvoor verwijzen wij naar de nuttige links. Wij helpen je graag bij het uitstippelen van je uitstappen om niets van die schoonheid te moeten missen.

Op donderdag is er een kunstzinnige rommelmarkt in de calle Feria, hartje binnenstad. Op zondagochtend is er tegelijk een populaire rommelmarkt aan de boorden van de Guadalquivir en een markt van textiel- en lederwaren in Sevilla-Este, niet zo ver van de B&B.

Carmona

“Lucero de Europa” (Ster van Europa). Op amper 30 km van Sevilla, in de vruchtbare vlakte van de Campiña, verrijst op een steile rots het schilderachtige stadje Carmona. Haar oorsprong gaat terug tot de prehistorie. Het huidig uitzicht, met de vele gezellige steegjes en pleintjes, heeft de stad te danken aan de Moren die haar Karmounah noemden.

Talrijke gebouwen en monumenten getuigen van een rijk historisch verleden. Daaronder een impressionant necropolis. Alle stijlen die Andalusië ooit gekend heeft zijn hier nog steeds vertegenwoordigd, van de romaanse eenvoud via de oosterse mystiek tot de decoratieve overladenheid van de barok. Het baart dan ook geen verwondering dat Carmona op weg is om officieel ingeschreven te worden op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en dat hier één van de mooiste nationale paradores gevestigd is in een voormalig koninklijk paleis.

Liefhebbers van de wereldvermaarde Andalusische olijfolie kunnen aan de rand van de stad in het prachtige kader van een heuse hacienda een bezoek brengen aan een familiebedrijf dat exclusief de “Virgen Extra” van het merk Basilippo vervaardigt.

Mairena del Alcor

Dit dorp, gelegen tussen Sevilla en Carmona, is ingebed in “Los Alcores”, een heuvelrij die de Campiña Sevillana afsluit. Mairena heeft zowel de iberische, de romaanse als de Arabische beschavingen gekend. Het is vooral deze laatste die de meest zichtbare culturele sporen heeft nagelaten. In het oog springend zijn het Castillo de Luna, een kasteel gebouwd rond een musulmaanse toren waarin een belangrijke archeologische collectie is ondergebracht, en het Casa Palacio de los Duques de Arcos, een paleis in mudejarstijl. Elk jaar in april opent Mairena del Alcor als eerste het seizoen van de ferias, een week eerder dan Sevilla. Begin september vindt het vermaarde Festival de Cante Jondo “Antonio Mairena” plaats, dat een vorm van authentieke flamenco brengt en genoemd wordt naar een beroemde inwoner van weleer.

Córdoba

De hoofdstad van de gelijknamige provincie ligt op amper een uurtje rijden van de B&B Finca La Luz en is dus vlot bereikbaar voor een daguitstap. Uiteraard is Córdoba vooral bekend voor zijn Mezquita of grote moskee, inmiddels omgetoverd tot een rooms-katholieke kathedraal, maar gebouwd op de vestingen van een Romeinse tempel. Nochtans hebben ook hier moslims, joden en christenen vreedzaam naast elkaar geleefd en hiervan getuigt tot op heden de Judería (of jodenwijk) vlak naast de Mezquita, met zijn smalle steegjes, witgekalkte gevels en bebloemde patio’s. Niet te versmaden is nog de prachtige Romeinse brug over de Guadalquivir die leidt naar de eveneens moorse Torre de la Calahorra. Wij bieden de mogelijkheid om Córdoba en omgeving te ontdekken per fiets met Nederlandstalige begeleiding.

De wijde omgeving

De gelijknamige provincie Sevilla omvat nog talrijke stadjes,  dorpen en leuke plekjes die alle wel hun eigen specificiteit hebben.

Denk aan Marchena met zijn rijk cultuur-historisch patrimonium en een verrassend Zurbarán-museum in de kerk, Osuna met zijn hoofdstraat bezaaid met rijkelijk versierde patriciërswoningen en de universiteit hoog op een berg, Estepa dat troont boven onmetelijke olijfgaarden en waar rond eindejaar de vermaarde Spaanse “dulces de navidad” (mantecados en polvorones) gemaakt worden, Écija met zijn vele torentjes, …

Net buiten Sevilla, op de Ruta de la Plata richting Mérida en Salamanca, ligt Itálica, de oude Romeinse stad waar keizer Trajanus geboren werd. Meest in het oog springend is het prachtig bewaarde amfitheater, terwijl tal van opgegraven mozaïeken en andere voorwerpen te bewonderen zijn in de Casa de la Condesa de Lebrija in hartje Sevilla.

Maar ook zijn er net aan de provinciegrens natuurparken als Doñana en de lagune van Fuente de Piedra (waar ook een heuse donkey farm bezoekenswaard is), beide bekende broedplaatsen van roze flamingo’s en nog zoveel meer voor liefhebbers van plant- en dierkunde. Net buiten Sevilla ligt het in zijn soort unieke arboretum El Carambolo en iets verderaf het vogelreservaat Cañada de los Pájaros.

Wie van pottenbakkerskunst houdt en een soeveniertje mee naar huis wil nemen komt aan zijn trekken in La Rambla waar het artisanale werk zomaar live te bekijken is.

En als de lokroep van de zee onweerstaanbaar klinkt zijn er de uitgestrekte prachtige witte zandstranden van de Costa de la Luz op amper 120 km afstand.

En nog zoveel meer …

De Sierra

Het westelijke deel van de Sierra Morena (letterlijk vertaald de bruine bergen), gelegen in de provincies Huelva en Sevilla, heet Sierra de Aracena en Sierra Norte de Sevilla. Beide vormen één natuurlijk geheel gekenmerkt door een specifieke plantengroei: dehesas (weilanden) en mediterrane bossen. Deze streek is zeer aantrekkelijk door de combinatie van een overweldigend natuurschoon, lieflijke dorpjes, vele wandelwegen en natuurlijk de beroemde gerookte ham (jamón ibérico)afkomstig van de zwarte varkens die je overal tegenkomt en die meer dan één lokale kok inspireren. Wandelaars vinden hier in alle seizoenen hun gading en kunnen in onze B&B een wandelkaart bekijken.